Nové syry: Caciocavallo a Provolone

 

Provolone Valpadana DOP

Syr sa vyrába z kravského mlieka z polotvrdého taveného cesta. Má jemné dierkovanie. Chuť je príjemne sladká u stredne vyzretého syra maslová, u vyzretého je výrazne pikantná. Môže mať rôzne tvary. Najznámejšie sú : saláma, melón, hruška, kužel. Kôra je tenká, lesklá, svietivá. Farbu má zlatožltú až žltohnedú. Váha syra u menej vyzretých typov sa pohybuje medzi 500g až 6kg. Syry, ktoré zrejú viač nez 3 mesiace môžu mať aj 10kg.Syr sa konzumuje najlepšie sám o sebe alebo v kombinácii s jablkom, hruškou, orechami. Po 6 mesiacoch odležania sa z neho stáva klasický syr na strúhanie, ktorý majstrovsky doplňuje cestoviny alebo sa hodí do zapekaných jedál.

Caciocavallo Silano DOP

Polotučný syr z kravského mlieka. Stredne tuhý, elastický, má bielu až slamovú fabu, čo záleží na období výroby a dĺžky zrenia. Chuť je sladká, ľahko aromatická, zintenzívňuje sa dľžkou zrenia, ktorá trvá od 3-6 mesiacov až po rok. Má oválny tvar pozostávajúci z gule a hlavičky, kompaktnej slamovo-žltej farby. Jeden bochník váži okolo 7 až 12 kg. Môžte ho nájst aj vo verzii „affumicato“ čo znamená, že je jemne zaúdený buď na dreve alebo slame. Je to výborný stolový syr, ktorý sa dá jesť sám o sebe alebo jednoducho ochutený kvapkou olivového oleja a štipkou čerstvo namletého čierneho korenia. Po troj mesačnom zrení je vhodný na grill. Viac vyzreté (min. 6 mesiacov) sa dajú strúhať na ochutenie cestovín, zeleniny alebo mäsových guličiek.